Recenzje

 

Jaśnie oświeceni - recenzja książki Stevena Pinkera "Nowe Oświecenie", 12 października 2021

Niezwykły Xiądz - recenzja książki P. Pawlaka Henryk Kazimierowicz. Ksiądz z nienapisanej sztuki Witkacego, 17 września 2021

Przełęcz między kupami - recenzja książki B. Gawryluk i P. Skawińskiego Tatry. Przewodnik dla dużych i małych, 3 września 2021

Trzej ludzie gór - omówienie książek A. Rajwy Mój Everest, Włodek o Władysławie Cywińskim oraz Dariusza Kortko i Jerzego Porębskiego Berbeka, 31 sierpnia 2021

Na deszczowy weekend - recenzja książek Joanny Łenyk-Barszcz i Przemysława Barszcza Wielkie Sekrety dzieł sztuki oraz Tajemnice dzieł sztuki, 18 czerwca 2021

Czytanie muzyki - rekomendacja książki Krzysztofa Trebuni-Tutki Muzyka Skalnego Podhala, 10 maja 2021

Naga broń pod latarnią - rekomendacja książki Alberto Angeli Kleopatra, 7 maja 2021

Rozmowy niekontrolowane - recenzja książki Stephena Kinga Później, 30 kwietnia 2021

Ten okropny geniusz - recenzja książki Danuty Gwizdalanki Uwodziciel. Rzecz o Karolu Szymanowskim, 21 kwietnia 2021

Skrupuły - omówienie książki Czuły narrator Olgi Tokarczuk, 21 lutego 2021

Papierowe muzeum - recenzja książki Bibliografia Stanisława Ignacego Witkiewicza, 29 stycznia 2021

Eksmisja Boga - recenzja powieści Dana Browna Początek, 21 listopada 2020

Radość czytania, recenzja książki Umberto Eco Na ramionach olbrzymów, Wydawnictwo Noir sur Blanc, Warszawa 2019, 28 lipca 2020

Porażka, recenzja książki J.A. Mariny, Porażka inteligencji, czyli głupota w teorii i praktyce, przekład Katarzyna Jachimska-Małkiewicz, Wydawnictwo WAM, Kraków 2010, 16 lipca 2020

Trzy biografie (poniekąd) atmowskie,  (Kaja Danczowska, Wojciech Kilar, Henryk Mikołaj Górecki), 5 lipca 2020

Stara nowość - recenzja książki Barbary Petrozolin-Skowrońskiej Król Tatr z Mokotowskiej 8, 22 maja 2020

Nic - to jest coś! - recenzja książki Johna D. Barrowa Książka o niczym, 19 marca 2020

Impresje włoskie - recenzja książki Kseni Szczepanik-Ładygin Jadąc do Włoch, 27 lutego 2020

O łamaniu makaronu - recenzja książki Michała Krupińskiego Ryzyk-fizyk, 19 lutego 2020

Pomnik niebytu - recenzja książki Mariusza Szczygła Nie ma, 8 lutego 2020

Diabelnie niebezpieczne pytania - recenzja książki Stephena Hawkinga Krótkie odpowiedzi na wielkie pytania, 25 stycznia 2020

Pokazywanie języka - recenzja książki Katarzyny Kłosińskiej i Michała Rusinka Dobra zmiana, 16 stycznia 2020

Krewniacy biedronek - recenzja książki Carla Rovelli Tajemnica czasu, 5 stycznia 2020

Zawracanie głowy - recenzja książki Randalla Munroe What if? A co, gdyby?, 18 grudnia 2019

Książka dla ministra - recenzja książki Olgi Tokarczuk Profesor Andrews w Warszawie. Wyspa, 25 listopada 2019

Ja z jednej strony i Ja z drugiej strony gór - recenzja książki Mieczysława Rokosza Na graniach i dolinach, 7 listopada 2019

Mistrz w niezłej formie - recenzja powieści Stephena Kinga Instytut, 3 listopada 2019

Czas teraźniejszy dokonany - recenzja książki Michała Jagiełły Piarżysko, 31 października 2019

Fakty przeciw mitom - recenzja książki Aleksandry i Piotra Stanisławskich Fakt, nie mit, 22 października 2019

Koszmar strażaka - recenzja powieści Stephena Kinga Podpalaczka, 19 września 2019

Wielka historia Raby Wyżnej - recenzja książki Adama Sawiny Monografia Raby Wyżnej i okolic, 19 września 2019

Supernowe dzieci - recenzja powieści Cixina Liu Era Supernowej, 2 września 2019

Niech to piorun trzaśnie! - recenzja powieści Cixina Liu Piorun kulisty, 2 maja 2019

Prawie wszystko - rekomendacja książek N. Tysona, R. Dawkinsa, N. Lentsa i B. Brysona, 15 kwietnia 2019

Do trzech razy sztuka - rekomendacja książki Mariusza Koperskiego Giełda milionerów, 7 marca 2019

Przeklęta pamięć - rekomendacja książki Jacka Fedorowicza Chamo sapiens, 22 grudnia 2018

ET, zostań w domu! - rekomendacja trylogii Cixina Liu Wspomnienie z przeszłości Ziemi, 15 grudnia 2018

 Gwiazdka pomyślności - recenzja książki Michała Ogórka Sto lat!, 5 grudnia 2018

Rigor libri - recenzja książki Marcina Wichy Rzeczy, których nie wyrzuciłem, 17 listopada 2018

Romans nieprawdopodobny - recenzja powieści Manueli Gretkowskiej Poetka i książę, 2 listopada 2018

Opowieści mozaikowe - recenzja powieści Wiesława Myśliwskiego Ucho igielne, 31 października 2018

Jak pokonać nieśmiertelność - rekomendacja książki Madeline Miller Kirke, 11 lipca 2018

Obcy w Oklahomie - rekomendaja książki Stephena Kinga Outsider, 16 czerwca 2018

Bizarność - rekomendacja książki Olgi Tokarczuk Opowiadania bizarne

 Akty i fakty - rekomendacja książki Kronika życia i twórczości Stanisława Ignacego Witkiewicza

Helena i mężczyźni - recenzja tekstu Macieja Krupy Zakopane, Miasto kobiet, zamieszczonego na blogu w "Tygodniku Podhalańskim"

Poplątane splątanie - recenzja powieści Manueli Gretkowskiej Na linii świata

Kain, wieczny tułacz - recenzja powieści José Saramago Kain

Spiszanka - recenzja książki Ludwiki Włodek "Cztery sztandary, jeden adres", 17 września 2017

Schody bez poręczy - recenzja książki Michała Choromańskiego "Schodami w górę, schodami w dół", 20 sierpnia 2017

Gorące ślady na śniegu - recenzja książki Mariusza Koperskiego "Po własnych śladach", 19 sierpnia 2017

Kocham cię, a nawet lubię - recenzja książki "Najlepiej w życiu ma twój kot", 3 maja 2017

Przesiadka - recenzja książki Stephena Kinga "Koniec warty", 17 września 2017

Stąd do niedoskończoności - recenzja książki Beaty Zalot "Opowiadania niedoskończone", 7 lipca 2016

Narkotyki już dostępne - informacja o wznowieniu książki S.I. Witkiewicza "Narkotyki, Niemyte dusze", 28 kwietnia 2016 - 26 stycznia 2017

Ktoś mnie pokochał... - relacja z promocji książki "Szlakiem Skaldów", 26 listopada 2015

Szlakami Skaldów - "Szlakiem Skaldów" Jarosława Fischbacha, 22 października 2015

Dialogi mimów - "Awantura o pieniądze albo życie" Eduarda Mendozy, 29 czerwca 2015

Zabójcza fascynacja - "Znalezione nie kradzione" Stephena Kinga, 29 czerwca 2015

Chwile na papierze - "Zakopane. Miasto cudów" Wojciecha Mroza, 16 kwietnia 2015

Niezbędnik zakopiański - "Architektura i rozwój przestrzenny Zakopanego" Zbigniewa Moździerza, 5 lutego 2015

 Pomnik literacki - "Księgi Jakubowe" Olgi Tokarczuk, 18 listopada 2014

Szalony mercedes - "Pan Mercedes" Stephena Kinga, 20 września 2014

Leć, "Głosie" po rosie - "Głos Podhalański" nr 2 (67), 13 lutego 2014

Gwardia się nie poddaje - "Mężczyzna, który tańczył tango" Artura Pereza-Reverte, 21 stycznia 2014

Myszka Miki w piekle - "Inferno" Dana Browna, 20 grudnia 2013

Spowiedź bez rozgrzeszenia - ""Wyznaję" Jaume'a Cabré, 29 listopada 2013

Widma z notesu telefonicznego - "Ostatnie rozdanie" Wiesława Myśliwskiego, 11 października 2013

Na razie obłędu jeszcze nie ma, 10 października 2013

Dziewczynka z cocktailami i wisielcy w pubach, 28 września 2013

Orawskie piękno w słowach i obrazach, 22 sierpnia 2013

Bungo czytany dzisiaj, 25 lipca 2013

Barok z Gliczarowa, 12 maja 2013

Podróż słonia, 4 listopada 2012

Dwa e-tygodnie, 24 października 2012

Bond z fabryki bombek - "Agent" Manueli Gretkowskiej, 4 lipca 2012

Kronika górskich śmierci - "Wołanie w górach" Michała Jagiełły, 24 maja 2012

Długi finisz - "Dzienniki 1964-1980" Jarosława Iwaszkiewicza, 26 marca 2012

Historia wpuszczona w kanał - "Cmentarz w Pradze" Umberto Eco, 20 listopada 2011

Jezus nieciekawy - "Ewangelia według Jezusa Chrystusa" José Saramago, 3 lipca 2011

Bóg urojony i Dawkins rzeczywisty, 12 czerwca 2011

Gorczański "Pamiętnik", 26 maja 2011

Czerwoni chasydzi i kilku gojów poezji - "Kawior i popiół" Marci Shore, 2 kwietnia 2011

Demokratyczny totalitaryzm - "Miasto białych kart" José Saramago, 17 grudnia 2010

 Sonata peruwiańska -  "Ciotka Julia i skryba" Maria Vargasa Llosy, 17 listopada 2010

Recepty nie będzie - "Bez recepty" Krzysztofa Kokota, 16 września 2010

 No to cóż, że ze Szwecji? - "Miłość po polsku" Manueli Gretkowskiej, 5 sierpnia 2010

Rozpudę pomścimy! - "Prowadź swój pług przez kości umarłych" Olgi Tokarczuk, 20 lipca 2010

Szklanka w połowie pełna - "Historia świata w sześciu szklankach Toma Standage'a, 11 czerwca 2010

W państwie duńskim - "Byczki w pomidorach" Joanny Chmielewskiej, 30 maja 2010

Ucieczka przed brzydką Japonką, czyli traktat o ważeniu duszy - "Zaginiony symbol" Dana Browna, 29 maja 2010

Romeo i Julian - "Dzienniki" Jarosława Iwaszkiewicza, t. II, 25 maja 2010

Teczki magisterskie - "Dzienniki" Jarosława Iwaszkiewicza, 3 kwietnia 2009

Lizy nie oddamy! - "Prywatne życie Mony Lizy" Pierre La Mure'a - 26 września 2008

Tylko prawda... - "W kręgu Tatr" Wiesława A.Wójcika - 22 sierpnia 2008

Dziedzina Andrzeja Czernika - 28 lipca 2008

Łuski cebuli - "Przy obieraniu cebuli" Güntera Grassa - 24 marca 008

Szkoda sów - "Harry Potter i insygnia śmierci" Joanny Rowling - 3 grudnia 2008

Barwy wojenne - "Batalista" Artura Péreza-Reverte - 9 grudnia 2007

Smutek miłości - "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" Maria Vargasa Llosy - 11 listopada 2007

Dialog w formie monologu - "Traktat o łuskaniu fasoli" Wiesława Myśliwskiego - 29 października 2007

Zazdrościć Havla - "Tylko krótko, proszę" Václava Havla - 21 października 2007

Przez granicę - "Anna In w grobowcach świata" Olgi Tokarczuk - 11 lutego 2007

Wolność czasu - "Powolny człowiek" J.M. Coetzee - 1 grudnia 2006

Poetyka upadku - "Upadek ślepców" Gerta Hofmanna - 11 kwietnia 2006

Szatański kontredans - "Q.Taniec śmierci" Luthera Blissetta - 3 kwietnia 2006

Czas śmierciożerców - "Harry Potter i Książę Półkrwi" - 30 stycznia 2006

Boczne drogi - "Jadąc do Babadag" Andrzeja Stasiuka - 30 grudnia 2005

Sumienie z jajami - "Życie jak w Madrycie" Artura Péreza-Reverte - 23 października 2005

Wojny codzienne - "Terytorium Komanczów" Artura Péreza-Reverte - 4 września 2005

Zwodnicze punkty odniesienia - "Zwodniczy punkt" Dana Browna - 3 sierpnia 2005

Sonata literacka - "Córka dyrektora cyrku" Josteina Gaardera - 6 lipca 2005

Kot i książki - "Cień wiatru" Carlosa Ruiza Zafóna - 22 kwietnia 2005

Dantejskie sceny - "Klub Dantego" Matthew Pearla - 17 kwietnia 2005

Wciąż ta sama, stara historia - "Rzecz o mych smutnych dziwkach" Gabriela Garcii Márqueza - 16 kwietnia 2005

Ostatki - "Wiek żelaza" Johna Maxwella Coetzee - 5 listopada 2004

Game over - "Historie Ostatnie" Olgi Tokarczuk - 7 października 2004

Pilnowanie dozorców - "Cyfrowa twierdza" Dana Browna - 22 sierpnia 2004

Bohater drugiej świeżości - "Kapitan Alatriste" Artura Péreza-Reverte - 12 sierpnia 2004

Fryzjer w labiryncie - "Oliwkowy labirynt" Eduarda Mendozy - 12 lipca 2004

Przebojowy banał - "11 minut" Paulo Coelho - 22 czerwca 2004

Śmiertelny bałagan - "Kocie worki" Joanny Chmielewskiej - 25 maja 2004

Truflowy rycerz - "Wszystko, tylko nie..." Petera Mayle'a - 12 maja 2004

Koperta - "Moja droga B," Krystyny Jandy - 26 kwietnia 2004

Demonizm niejednoznaczności - "Kod Leonarda da Vinci" Dana Browna

Wniebowstąpienie papieża - "Anioły i demony" Dana Browna

Czar bankomatu - "Miasto utrapienia" Jerzego Pilcha

Zapanować nad czasem - "Historia oblężenia Lizbony" José Saramago

My, wśród barbarzyńców - "Czekając na barbarzyńców" J.M.Coetzee

Oranżeria - "Dziewczyna z pomarańczami" Josteina Gaardera

Fryzjer w odpadkach - "Sekret hiszpańskiej pensjonarki" Eduardo Mendozy

Patronus - "Harry Potter i Zakon Feniksa" Joanny Rowling - 3 lutego 2004

Iberyjska karawela - "Kamienna tratwa" José Saramago - 31 stycznia 2004

Pocztówka znad krawędzi - "Cząstki elementarne" Michela Houellebecqa - 28-12-2003

Hańba hańbiącym - "Hańba" J.M.Coetzee - 26-12-2003

Świat i reporter - "Autoportret reportera" Ryszarda Kapuścińskiego - 21-12-2003

Negliż - "Templariusze. Mity i rzeczywistość" Martina Bauera - 7-12-2003

O, jeżu... - "Zachód słońca w Milanówku" Jarosława Marka Rymkiewicza - 8-11-2003

Piękne piersi Heleny - "Pieśń o Troi" Colleen McCullough - 29-10-2003

Kiedy Bóg rozpozna swoich? - "Herezja doskonała" Stephena O'Shei - 21-10-2003

Umysł Boga - "Teoria wszystkiego" Stephena Hawkinga - 7-10-2003

Diabeł tkwi w książkach - "Klub Dumas" Arturo Péreza-Reverte i "Dziewiąte wrota" Polańskiego - 26-09-2003

Ostrzyc czy ufarbować? - "Przygoda fryzjera damskiego" Eduardo Mendozy - 23-09-2003

Dawno temu w Ameryce -  "As w rękawie Annie Proulx" - 20-07-2003

Piękne przestępstwa - "Królowa Południa" Artura Péreza-Reverte - 20-06-2003

Inflacja - 23-04-2003

Miłość i szaleństwo - 5-04-2003

Symfonia na bęben - 1-04-2003

Sieciowa love story - 29-01-2003 

Demony miłości i głupoty

Percy Zwierzątkowskaja

Umarł Hasior

Epizod pod Kościelcem

Zaduszki na Pęksowym Brzyzku

Almanach Nowotarski

Plan Zakopanego firmy "Navigator"

Antyprzewodnik Zygmunta Pytlika

Rocznik Podhalański, tom. VII

Powrót do strony głównej