Publikacje Macieja Pinkwarta
W 2008 roku zwrócono się do mnie z Wydawnictwa "National Geographic" z prośbą o napisanie artykułu... kulinarnego i podanie jakiegoś swojego przepisu do zbiorowego dzieła, w którym znane osobistości (hi, hi...) rekomendują jakieś kulinaria z całego świata. Dla hecy się zgodziłem i napisałem artykuł o pastisie "Lawendowy cień Prowansji" i przepis na śledziki góralskie po prowansalsku. Towarzyszy temu mój krótki życiorys i świetne zdjęcie, które mi do tej książki zrobiła Renata Piżanowska. No i to towarzystwo: Adamczewski, Bakuła, Czerkawski, Dudziak, Dzikowska, Fibak, Gretkowska, Kuroń, Pawlikowska, Figura, Tomaszewski, Wiśniewski... No i wielu innych.
20,5 x 25 cm, 624 strony, okładka twarda kolorowa, ilustracje kolorowe, wydawca National Geographic, Warszawa 2008