Publikacje Macieja Pinkwarta
Od dłuższego czasu "chodziła" za mną wspomnieniowa książka, której szkieletem byłyby moje zainteresowania gastronomiczne. Zacząłem ją pisać jesienią 2919 i wciągnęło mnie bardzo. Po ukończeniu zaproponowałem ja wydawnictwu "Wagant", które nie wykazało zainteresowania, co więcej - uważało, że to najgorsza moja książka i jeśli chcę, to mogę ją sobie sam wydać, oni nie będą sobie obniżać rangi takim chłamem. To mnie dopiero zainteresowało i pobudziło do działania - jeszcze nigdy nie wydawałem czegoś, co wydawnictwo odrzuciło po kilkunastominutowym zapoznaniu się z tekstem. No i książka ukazała się w niewielkim nakładzie, ale z normalnym ISBN-em, egzemplarzami bibliotecznymi itp. Rozeszła się błyskawicznie, dostałem kilkadziesiąt niezłych i kilka entuzjastycznych recenzji, a co najważniejsze - sporo głosów na temat przydatności umieszczonych tam przepisów i sentymentalnych wspomnień, które książka wywołała w przedstawicielach mojego pokolenia. Dziś już nie do dostania, ale może kiedyś...
14,8 x 21 cm, 362 strony, okładka twarda, wydawnictwo "Rideró", Kraków, 2019 r.